środa, 18 listopada 2015

Rosół drobiowy (z szybkowaru)


Szybkowar to garnek idealny do ugotowania rosołu. Zupę wraz z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego



Składniki:
1 kg mięsa z indyka lub kurczaka 
(np. skrzydełka + szyjka)
włoszczyzna 
(marchew, por, seler, pietruszka)
1 cebula
1,5 l wody
sól, pieprz
liście laurowe
ziele angielskie


Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć. Cebulę obrać i opalić, np. nad kuchenką gazową. Dno dużego garnka (ok. 6 l) wyłożyć mięsem, następnie dodać warzywa, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskie i przyprawy (sól, pieprz). Całość zalać 1,5 l wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia i poczekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 30 minut. Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie (trwa to kilka minut). 



Spostrzeżenia:
- gotując w szybkowarze nie musicie obawiać się o szumowiny; wystarczy zebrać je tuż po ugotowaniu (lub rosół przelać przez sito wyłożone gazą),
- opalona cebula to składnik obowiązkowy,
- po ugotowaniu rosołu możecie go jeszcze mocniej doprawić, np. dodając suszony lubczyk,
- jak dla mnie o wiele lepszy w smaku jest rosół przygotowany na mięsie z indyka.

Drukuj przepis