wtorek, 3 listopada 2015

Tarta z budyniem i jabłkami


Proste połączenie składników, a jakie efektowne - tarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą





Składniki na formę o średnicy 26 cm:

spód

180 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 duże jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

nadzienie 
1 budyń waniliowy (duże opakowanie)
3 szklanki zimnego mleka
2 łyżki cukru
4-5 dużych jabłek
cynamon

dodatkowo
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
cukier puder


Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 30 minut w 180ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować budyń: do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budyń (proszek) oraz cukier. Gdy mleko będzie gorące to powoli wlewać masę ze szklanki. Cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka wlać wodę, dodać trochę kwasku cytrynowego i porcjami obgotować plasterki jabłek. Następnie plasterki układać jeden obok drugiego, całość zrolować i przeciąć na dwie części (spójrzcie na rysunek!). Przygotowane różyczki ułożyć na tarcie. Całość posypać cynamonem. Przygotowane ciasto piec jeszcze 15-20 minut w 180ºC (jabłka powinny lekko się zarumienić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Ułożyć plasterki jabłek i zwinąć; następnie przeciąć je w połowie i w ten sposób powstaną dwie różyczki



Drukuj przepis