wtorek, 24 listopada 2015

Cebularze ze śmietaną i żółtym serem


Domowe cebularze z dodatkiem śmietany i żółtego sera - są pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne. Takie cebularze to drożdżówki w słonej wersji. Jeżeli nie macie ochoty na słodycze, a lubicie drożdżowe wypieki to wypróbujcie poniższy przepis. Szczerze polecam :) Najlepiej smakują podane na ciepło. 




Składniki na 15 cebularzy:

ciasto
niepełne 3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g)
200 ml mleka
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka zwykłego cukru
sól

farsz
ser żółty (wg uznania; ja dałam 2 plasterki)
4 średniej wielkości cebule
kilka łyżek śmietany 18%
2 łyżki masła
sól, pieprz



Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Do miseczki dodać drożdże, wsypać cukier i wlać mleko. Drożdże rozpuścić i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać do niej szczyptę soli oraz wlać olej i rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy). W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Przyprawić solą. Ostudzić. Ser pokroić na mniejsze części lub zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę i spłaszczyć. Posmarować odrobiną śmietany, dodać przesmażoną cebulę i żółty ser. Na sam koniec całość posypać pieprzem. Piec około 17-20 minut w 195ºC (cebularze powinny lekko się zarumienić).






Pomysł na przepis ze strony Różowa Patera

Drukuj przepis