czwartek, 26 listopada 2015

Ziemniaczane różyczki


Znudziły się Wam tradycyjne, gotowane ziemniaki? Jeżeli tak, to zachęcam do przygotowania ziemniaków w nieco inny sposób. Ziemniaczane różyczki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można powiedzieć, że to takie zapiekane purée :)




Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
1 łyżka masła 
sól, pieprz biały
natka pietruszki, np. suszona
gałka muszkatołowa
ewentualnie ostra papryka



Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić w maszynce o średnich oczkach. Dodać masło. Masę przyprawić (solą, pieprzem, gałką i natką pietruszki). Wymieszać, posmakować i ewentualnie doprawić. Masę przełożyć do szprycy i wycisnąć "różyczki". Posypać szczyptą ostrej papryki. Piec około 20-30 minut w 210ºC (różyczki powinny lekko się zarumienić). 




Drukuj przepis