wtorek, 10 listopada 2015

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej


Jeżeli dbacie o linię, a macie ochotę na krem czekoladowy to zachęcam Was do przygotowania kremu na bazie kaszy jaglanej. Bez dodatku tłuszczu i dziwnych wspomagaczy. Najlepiej krem mocno zmiksować, aby kasza i orzechy nie były w kawałkach. Krem warty spróbowania - czekoladowo-orzechowy, lekko słodki i bardzo delikatny ♥



Składniki na 1 słoik 250 ml:
50 g surowej kaszy jaglanej (1/2 woreczka)
25 g orzechów laskowych
1 banan
3 łyżeczki miodu
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki mleka w proszku
+ ewent. 1-2 łyżki śmietany 30% (lub mleka)
odrobina soku z cytryny


Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Do kielicha blendera dodać ugotowaną kaszę, pokrojonego banana, posiekane orzechy, kakao, miód i mleko w proszku. Wszystko zblendować. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Jeśli masa jest zbyt gęsta - dolać śmietanę lub zwykłe mleko. Na sam koniec dodać sok z cytryny i całość ze sobą wymieszać. Przygotowany krem przygotowywać w lodówce. 




W tle fan słodyczy :)

Drukuj przepis