niedziela, 29 listopada 2015

Krem z cukinii i pieczarek


Warzywny, gęsty i bardzo smaczny krem cukiniowo-pieczarkowy. Polecam część usmażonych pieczarek pozostawić do dekoracji, ponieważ krem będzie lepiej wyglądać i smakować. Przed podaniem zupę-krem możecie posypać zieloną pietruszką.


Składniki:
0,5 l wywaru warzywnego/rosołu
3 średniej wielkości cukinie (wagowo 0,7 kg)
250 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
olej
100 ml śmietany 30%
ewentualnie 100 g topionego serka



Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Na dno garnka wlać olej. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Całość posolić i gdy cebula lekko się zeszkli dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie cukinie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gdy pieczarki zmienią kolor to przełożyć je na talerz. Do tego samego garnka dodać cukinię. Dusić na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie to dodać do niej przesmażone pieczarki z cebulą (część pieczarek pozostawić do dekoracji), wlać wywar i gotować 15-20 minut. Ugotowaną zupę ostudzić, zblendować i wlać śmietanę. Zupę-krem podgrzać, dodać serek topiony i całość posmakować. Ewentualnie mocniej doprawić. 




Drukuj przepis