wtorek, 17 listopada 2015

Rolada z makiem i budyniem

 

Rolada z makiem i budyniem to pomysł na tanie, smaczne i efektowne ciasto. Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą zrolować. Poniższa rolada to słodkie, lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza


Składniki:

biszkopt
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki zwykłego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka proszku do pieczenia
4 białka jaj
60 g oleju

masa
domowy budyń (przepis tutaj)
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody

cukier puder do dekoracji




Na początku przygotować biszkopt: białka jaj ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodać zwykły cukier. Gdy składniki połączą się ze sobą i powstanie gęsta, sztywna piana to powoli dodać olej, mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera. Formę do pieczenia (40 cm x 20 cm) wyłożyć papierem, następnie wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 195ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować budyń (przepis znajdziecie tutaj). Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Następnie dodać ją do budyniu. Całość wymieszać i ostudzić. Przygotowany budyń przełożyć na biszkopt. Całość ponownie zrolować i mocno zawinąć (aby budyń nie wypłynął; najlepiej zrobić to za pomocą folii spożywczej). Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis