piątek, 25 lipca 2014

Rolada drożdżowa z jagodami


Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe posmarowane serkiem homogenizowanym i nadziane dużą ilością jagód.  Idealny wypiek do kubka mrożonej kawy. Przepis dodaje do akcji Słodkie jagodowe lato.


Składniki:

450-500 g mąki pszennej typu 500
80 g cukru
80 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1  łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie suszonych drożdży (8 g suszonych lub 15-20 g świeżych drożdży)
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mleka
150 g serka homogenizowanego
150 g jagód
cukier puder do posypania



Do miski wsypać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodać sól, cukier, miękkie masło, mleko w temperaturze pokojowej i pod sam koniec wbić 1 jajko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Następnie na blat obsypany mąką przełożyć ciasto i za pomocą dłoni je wyrobić. Gdy będzie miękkie i błyszczące ciasto przełożyć do miski (tej samej w której były łączone składniki). Przykryć ręcznikiem kuchennym i postawić w ciepłym miejscu. 

Masa przed wyrobieniem

Ciasto przed pierwszym wyrośnięciem

Gdy ciasto dwukrotnie urośnie - rozwałkować na prostokąt i posmarować serkiem homogenizowanym, następnie posypać umytymi i suchymi jagodami. Przygotowane ciasto zrolować - zacząć od strony, który jest najbliższej nas. Przygotowaną roladę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Ponownie pozostawić do urośnięcia. 


Ciasto przed wyrośnięciem

Piekarnik rozgrzać do 195°C. Gdy ciasto podrośnie - każdy kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25-30 minut (aż ciasto uzyska lekko złoty kolor). Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem. 

Ciasto po drugim wyrośnięciu

Pomysł na przepis ze strony mojewypieki.com

Słodkie jagodowe lato

Drukuj przepis