czwartek, 3 lipca 2014

Szpinak, pomidor, maliny i pierś z kurczaka




Jak dla mnie sałatka idealna - soczyste maliny, młody szpinak, pomidor i usmażona pierś z kurczaka obtoczona w sezamie, a całość polana sosem czosnkowo-koperkowym. Pychota! Sałatka dla osób, które lubią połączenie mięsa i owoców. 


Składniki na 2 porcję:

2 garście młodego szpinaku
1 pomidor
świeże maliny (według uznania)
2 małe piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
posiekany świeży koperek
sezam
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
oliwa




Mięso umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć i przyprawić przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso obtoczyć w sezamie. Na patelnię wlać oliwę (tak, aby przykryła dno) i usmażyć piersi z kurczaka. Jeżeli mięso będzie jeszcze w środku surowe - to przesmażone mięso można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotowane mięso ostudzić i pokroić na zgrabne plasterki. Warzywa i maliny umyć. Na 2 talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku, dodać pokrojonego pomidora, maliny i plasterki piersi z kurczaka. Na sam koniec polać sosem czonskowo-koperkowym (w miseczce wymieszać majonez, posiekany koperek i ząbek czosnku - doprawić solą oraz pieprzem). Od razu podawać. 





Pomysł na przepis : http://youtu.be/HU6K_9KFNsM

Drukuj przepis