poniedziałek, 14 lipca 2014

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym


Miękka, aromatyczna i bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym. Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania.


Składniki:

1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g)
100 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz kolorowy ostry (mielony)
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
oliwa z oliwek lub olej



Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną oliwy z oliwek. Wstawić na kilka godzin do lodówki.


  Pieczarki umyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista – dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu. 


Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz, a do tego samego garnka dodać przyprawioną polędwicę (w całości). Przesmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod sam koniec dodać przesmażone warzywa i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie przyprawić.


 W międzyczasie do ½ szklanki wody dodać mąkę i śmietanę. Wszystko ze sobą połączyć i powoli wlać do gotującego się sosu.



Polędwicę podawać pociętą na dosyć grube plasterki.

Drukuj przepis