środa, 23 lipca 2014

Pierogi z jagodami


Pierogi z jagodami - najlepiej smakują na letni obiad. Poniższy przepis na ciasto jest naprawdę rewelacyjny! Pierogi są miękkie i tryskają sokiem jagodowym. Przepis dodaje do akcji Słodkie jagodowe lato.



Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1 szklanka wrzącej wody 
jagody
cukier do smaku
jogurt naturalny lub śmietana wg uznania



Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać gorącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto podzielić na 4 części i 3 z nich włożyć pojedynczo do woreczka (aby nie wyschło). Blat delikatnie oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pierogi. Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde) ani za cienkie (jagody mogą "wypłynąć"). Za pomocą szklanki wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta umieścić jagody. Następnie każde koło zgiąć na pół i za pomocą palców zlepić. Przygotowane pierogi ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć ugotowane pierogi i przed podaniem: polać jogurtem lub śmietaną i posypać cukrem.








Słodkie jagodowe lato

Drukuj przepis