Kakaowe muffinki podane z kremem czekoladowym, czyli małe słodkości idealne do kubka gorącej kawy. Poza tym, krem czekoladowy na bazie nutelli jest naprawdę pyszny!
na muffinki
2 szklanki mąki
2/3 szklanki zwykłego cukru
1 szklanka mleka
90 g oleju (9 łyżek)
2 jajka (l)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki gorzkiego kakao
krem czekoladowy
1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g)
200 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki kremu czekoladowego
1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g)
200 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki kremu czekoladowego
Najpierw przygotować muffinki, tzn. do miski wsypać suche składniki - wymieszać. a gdy wszystko się połączy dodać jajka, mleko i olej. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać. Przygotowaną masę przelać do form na muffinki. Piec około 20-25 minut w 180C (do suchości patyczka). Upieczone muffinki ostudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić na lekko sztywną masę - najlepiej przez niecałą minutę miksować na najwyższych obrotach, a po tym czasie zmniejszyć obroty do połowy. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce cukru pudru i serka mascarpone, a na sam koniec dodać krem czekoladowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowany krem umieścić w rękawie cukierniczym i "wydusić" na upieczone muffinki. Udekorować złotymi kulkami i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz