Składniki na 2 porcje:
1 dosyć duża pierś z kurczaka
1,5 kawałka pora (biała część)
olej do smażenia
3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną 18%)
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki suszonych warzyw
sól, pieprz
pieprz kolorowy zmielony
posiekany koperek do dekoracji
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie
przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć (zwykłym pieprzem i kolorowym). Pora umyć i pokroić w plasterki.
2. Do garnka wlać odrobinę oleju i gdy rozgrzeje się - dodać
przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Do przesmażonego mięsa wrzucić pokrojone pory i suszone warzywa. Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem.
3. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać serek mascarpone i mąkę - wszystko ze sobą połączyć i przygotowaną masę wlać do garnka.
4. Całość dusić pod przykryciem (kilka minut, na małym ogniu). Po około 10 minutach posmakować sos i ewentualnie go doprawić.
5. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem, a całość posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz