środa, 9 lipca 2014

Piersi kurczaka w sosie porowo-śmietanowym


Kawałki mięsa z kurczaka ugotowane w sosie porowo-śmietanowym podane z ryżem - idealny pomysł na szybki obiad. Poniższe danie zasmakuje smakoszom piersi z kurczaka, jak również osobom, które cenią swój czas.


Składniki na 2 porcje:

1 dosyć duża pierś z kurczaka
1,5 kawałka pora (biała część)
olej do smażenia
3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną 18%)
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki suszonych warzyw
sól, pieprz
pieprz kolorowy zmielony
posiekany koperek do dekoracji


1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć (zwykłym pieprzem i kolorowym). Pora umyć i pokroić w plasterki.


2. Do garnka wlać odrobinę oleju i gdy rozgrzeje się - dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Do przesmażonego mięsa wrzucić pokrojone pory i suszone warzywa. Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem.


3. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać serek mascarpone i mąkę - wszystko ze sobą połączyć i przygotowaną masę wlać do garnka.



4. Całość dusić pod przykryciem (kilka minut, na małym ogniu). Po około 10 minutach posmakować sos i ewentualnie go doprawić. 


5. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem, a całość posypać posiekanym koperkiem.


Drukuj przepis