poniedziałek, 2 lutego 2015

Domowy budyń waniliowy


Domowy budyń jesteśmy w stanie przygotować w zaledwie 15 minut. Wystarczy mieć w kuchni mleko, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Poniższy budyń jest rewelacyjny - słodki, kremowy i bardzo gęsty. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Taki budyń możecie podać z owocami, sokiem lub bez żadnych dodatków.



Składniki na 4 porcje:
2 szklanki mleka
2 duże jajka 
(do budyniu potrzebujemy same żółtka)
4 łyżki zwykłego cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła


Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka i dodać masło. Gotować na średnim ogniu.


 W międzyczasie do pozostałego mleka dodać zwykły cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. 


Do gotującego się mleka dodawać powoli masę ze szklanki. Cały czas mieszać i gotować. 


Gdy masa zgęstnieje - jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Ugotowany budyń przełożyć do salaterek i od razu podawać. 

Drukuj przepis