czwartek, 5 lutego 2015

Pasztet z resztek rosołowych


Macie ochotę na rosół, a nie wiecie co zrobić z ugotowanym mięsem i warzywami? Jeśli tak - to upieczcie poniższy pasztet. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste. Aby połączyć wszystkie składniki w jedną całość polecam użyć blendera. Poniższy pasztet jest naprawdę świetny w smaku. Kremowy, wyrazisty i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie pasztety z wątróbką to polecam Wam inny przepis na pasztet drobiowy.



Składniki:
400 g mięsa drobiowego z rosołu
 (np. 2 ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką)
2 średniej wielkości ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
1/2 ugotowanego selera
1 czerwona cebula
1 duże jajko lub 2 małe
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej 


Na samym początku z ćwiartek kurczaka obrać mięso. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć  cebulę. Gdy zeszkli się - zdjąć patelnię z ognia. 


Mięso i warzywa przełożyć do miski. Za pomocą blendera wszystkie składniki zmiksować. 


Na sam koniec wbić jajka, a całą masę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przypraw nie żałować, ponieważ pasztet musi być wyrazisty w smaku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 


Przygotowaną masę przełożyć do żaroodpornego naczynia (lub małej, aluminiowej formy keksowej) i piec około 50 minut w 180ºC



Drukuj przepis