Idealne na Tłusty Czwartek jak i finger party - małe ptysie nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne!
Składniki na 1 dużą blaszkę:
ciasto parzone
115 g mąki pszennej tortowej
200 ml zimnej wody
85 g masła
2 duże jajka
3 łyżeczki zwykłego cukru
odrobina soli
nadzienie
(można przygotować z połowy składników)
50 g masła
do dekoracji
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
posiekane orzechy włoskie
Na samym początku mąkę przesiać przez sito. Następnie przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę, dodać masło, wsypać cukier i wszystko rozpuścić ze sobą. Gdy masa będzie wrząca - wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki - składniki połączyć ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić.
Do ostudzonego ciasta wbić jajka i np. za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą.
Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć ptysie (najlepiej, aby były mniejszych rozmiarów, np. aby wielkością przypominały orzechy włoskie). Do rozgrzanego do 195ºC piekarnika, wstawić ptysie. Piec około 40-45 minut (ciasto musi zmienić kolor na złoty). Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika!
Ugotowany i ciepły budyń wymieszać z masłem. Następnie ostudzić go. Przygotowany budyń przełożyć do dużej strzykawki i za pomocą niej - nadziewać ptysie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka wlać wodę i na garnek postawić metalową miskę; następnie do niej wsypać połamaną czekoladę; dzięki parze wodnej czekolada rozpuści się). Orzechy drobno posiekać.
Na sam koniec ptysie udekorować roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami.
Podawać dopiero wtedy, gdy czekolada zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz