środa, 4 lutego 2015

Mini ptysie z budyniem, czekoladą i orzechami włoskimi


Idealne na Tłusty Czwartek jak i finger party - małe ptysie nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne! 



Składniki na 1 dużą blaszkę:

ciasto parzone
115 g mąki pszennej tortowej
200 ml zimnej wody
85 g masła
2 duże jajka
3 łyżeczki zwykłego cukru
odrobina soli

nadzienie
(można przygotować z połowy składników)
50 g masła

do dekoracji
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
posiekane orzechy włoskie


Na samym początku mąkę przesiać przez sito. Następnie przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę, dodać masło, wsypać cukier i wszystko rozpuścić ze sobą. Gdy masa będzie wrząca - wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki - składniki połączyć ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić. 



Do ostudzonego ciasta wbić jajka i np. za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą. 


Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć ptysie (najlepiej, aby były mniejszych rozmiarów, np. aby wielkością przypominały orzechy włoskie). Do rozgrzanego do 195ºC piekarnika, wstawić ptysie. Piec około 40-45 minut (ciasto musi zmienić kolor na złoty). Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika! 


Ugotowany i ciepły budyń wymieszać z masłem. Następnie ostudzić go. Przygotowany budyń przełożyć do dużej strzykawki i za pomocą niej - nadziewać ptysie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka wlać wodę i na garnek postawić metalową miskę; następnie do niej wsypać połamaną czekoladę; dzięki parze wodnej czekolada rozpuści się). Orzechy drobno posiekać. 



Na sam koniec ptysie udekorować roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami.



Podawać dopiero wtedy, gdy czekolada zastygnie. 

Drukuj przepis