sobota, 7 lutego 2015

Sernik na zimno (brzoskwiniowiec)


Dzisiaj pomysł na rewelacyjne ciasto na zimno. Brzoskwiniowiec to sernik na zimno, który przygotujecie w niecałe 30 minut. Poniższe ciasto nie wymaga użycia piekarnika ani miksera. Na pewno zasmakuje fanom brzoskwiń jak i ciast z galaretkami. 



Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
2 galaretki brzoskwiniowe
1 duża puszka brzoskwiń
cukier puder do smaku
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120 g)


Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, jedną w 1/3 szklance wody, a drugą w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić.  Dno formy wyłożyć biszkoptami.


Do zmielonego twarogu dodać połowę szklanki cukru pudru i ostygniętą galaretkę (tą rozpuszczoną w 1/3 szklance wody). Wszystkie składniki ze sobą połączyć, np. za pomocą trzepaczki.Posmakować i ewentualnie masę twarogową dosłodzić.


 Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (4 połówki zostawić do dekoracji). Do masy twarogowej dodać pokrojone owoce i za pomocą łyżki delikatnie wszystko wymieszać. 


 Następnie wylać masę twarogową. Całość schować do lodówki. W międzyczasie pozostawione brzoskwinie pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je na masie twarogowej. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje. 


Drukuj przepis