wtorek, 3 lutego 2015

Piersi kurczaka chop suey


Kiedy pierwszy raz przeglądałam książkę "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska" od razu przypadł mi do gustu poniższy przepis. Oczywiście danie lekko zmodyfikowałam, np. w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle kukurydzy, a zamiast szczypiorku dodajemy por. Chop suey to pomysł na chińskie danie - połączenie piersi kurczaka, kiełków fasoli mung, kukurydzy i lekko zagęszczonego sojowego sosu. Poniższe danie najlepiej smakuje z ryżem basmati.



Składniki na 4 porcje:
1 podwójna pierś z kurczaka
0,5 l wywaru warzywnego (lub rosołu) 
1 cebul dymka (wraz z szczypiorkiem)
1 puszka kiełków fasoli mung
1/2 puszki kukurydzy
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
olej do smażenia
sos sojowy
sól, pieprz


Piersi umyć, pozbawić skóry i kości. Pokroić na cienkie paseczki. Do szklanki wlać 3 łyżki sosu sojowego oraz dodać 2 łyżeczki brązowego cukru. Całość połączyć ze sobą, tj. cukier musi rozpuścić się w sosie sojowym. Pokrojone piersi z kurczaka przełożyć do miski i zalać przygotowanym sojowym. Mięso wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. 


W międzyczasie cebulę dymkę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Kukurydzę i kiełki fasoli pozbawić zalewy. 


Na dno woka wlać odrobinę oleju. Następnie dodać mięso z kurczaka. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając.


 Gdy mięso zmieni kolor to do woka dodać cebulę, czosnek i szczypiorek. Całość jeszcze chwilę razem przesmażyć. Na sam koniec dodać kiełki fasoli mung, kukurydzę i wywar. Całość gotować na średnim ogniu. Do szklanki wsypać mąkę i rozpuścić ją w odrobinie wody. Przygotowaną zalewę wlać do sosu. Danie tak długo trzymać na ogniu, aż sos lekko się zagęści i zredukuje. Całość posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.


Przygotowane danie posypać obficie szczypiorkiem.


Drukuj przepis