poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami


Perfekcyjna zupa ... grzybowa, lekko słodka i bardzo sycąca. Możecie podać ją, np. z makaronem lub grzankami. Wbrew pozorom poniższą zupę przygotujecie w niecałe 30 minut, dlatego jest to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. 



Składniki na 4 porcje:
3 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (np. rosołu)
20 g suszonych grzybów
400 g pieczarek
1 czerwona cebula 
4 małe ząbki czosnku
sól, pieprz
100 ml śmietany 30%
1/2 pęczka zielonej pietruszki
oliwa z oliwek


Na samym początku suszone grzyby zalać wrzącą wodą i ostawić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek również obrać i bardzo drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dodać cebulę, gdy lekko się zeszkli - dodać czosnek. 


Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Na sam koniec wlać wywar mięsno-warzywny. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane grzyby wsypać do garnka. Całość doprawić solą oraz pieprzem. 


 Suszone grzyby przepłukać wodą i drobno pokroić. Wsypać je do garnka. Zupę gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem na małym ogniu.  Śmietanę wymieszać z posiekaną pietruszką. Powoli wlać ją do garnka i jeszcze chwilę gotować. Pod sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. 


Drukuj przepis