poniedziałek, 9 lutego 2015

Placuszki twarogowe


Placuszki twarogowe to wspomnienie mojego dzieciństwa. Takie placuszki to przekąską na słodko, którą przygotujecie w niecałe 30 minut (już z usmażeniem). Spokojnie możecie je usmażyć na Tłusty Czwartek. Jeśli nie macie pomysłu, co przygotować na ten "tłusty" dzień to polecam moje inne przepisy, np. na faworki lub mini ptysie



Składniki na 2 porcje:
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3 duże jajka
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania
olej do smażenia


1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.


2. Do masy białkowej powoli dodać mąkę, cukier i twaróg. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą (miksować na najniższych obrotach; masa musi być dosyć gęsta).


3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać porcjami masę twarogową (1 porcja = 1 łyżka stołowa). Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 


4. Usmażone placuszki ułożyć na papierze, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.  

Drukuj przepis