wtorek, 24 lutego 2015

Bułeczki pszenne


Miękkie, puszyste i bardzo smaczne domowe bułki pszenne. Idealne na weekendowe śniadanie. Świetnie smakują na słodko jak i słono. Ponadto poniższe bułki zachowują świeżość  przez 2 dni. Jeżeli lubicie bułki z dodatkami to zachęcam Was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo (klik). 



Składniki na 12 bułeczek:
4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli



Do miski wsypać mąkę, dodać suszone drożdże i składniki połączyć ze sobą. Mleko lekko podgrzać (musi być letnie). Do mąki dodać pół łyżeczki soli, cukier, wbić 1 jajko, dodać letnie mleko i 2 łyżki masła.


Wszystkie składniki połączyć ze sobą


 Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie masę przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut (ciasto musi być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od palców). Przygotowane ciasto przełożyć do miski, którą przykryć czystym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe miejsce. 

Ciasto przed wyrośnięciem

Gdy masa podwoi objętość (około po 1 godzinie) z ciasta wyrobić wałek, który podzielić na 12 kawałków.

Ciasto po wyrośnięciu

 Z każdego kawałka ciasta uformować kulki (łączenia ciasta muszą być na samym dole ). Przygotowane bułki przełożyć na blat do pieczenia (najlepiej wyłożyć go papierem do pieczenia).

Z każdego kawałka uformować bułkę
Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć. Po około 30 minutach, przygotowane bułki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 195ºC (bułki muszą wyraźnie się zarumienić). 


Drukuj przepis