Miękkie, puszyste i bardzo smaczne domowe bułki pszenne. Idealne na weekendowe śniadanie. Świetnie smakują na słodko jak i słono. Ponadto poniższe bułki zachowują świeżość przez 2 dni. Jeżeli lubicie bułki z dodatkami to zachęcam Was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo (klik).
Składniki na 12 bułeczek:
4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać suszone drożdże i składniki połączyć ze sobą. Mleko lekko podgrzać (musi być letnie). Do mąki dodać pół łyżeczki soli, cukier, wbić 1 jajko, dodać letnie mleko i 2 łyżki masła.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą |
Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie masę przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut (ciasto musi być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od palców). Przygotowane ciasto przełożyć do miski, którą przykryć czystym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto przed wyrośnięciem |
Gdy masa podwoi objętość (około po 1 godzinie) z ciasta wyrobić wałek, który podzielić na 12 kawałków.
Ciasto po wyrośnięciu |
Z każdego kawałka ciasta uformować kulki (łączenia ciasta muszą być na samym dole ). Przygotowane bułki przełożyć na blat do pieczenia (najlepiej wyłożyć go papierem do pieczenia).
Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć. Po około 30 minutach, przygotowane bułki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 195ºC (bułki muszą wyraźnie się zarumienić).
Z każdego kawałka uformować bułkę |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz