niedziela, 22 lutego 2015

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym


Sałatkę krabową z makaronem ryżym spróbowałam na imprezie urodzinowej (Karolina, pozdrowienia dla Ciebie :)). Bardzo przypadła mi do gustu, więc musiałam zdobyć dla Was przepis i podzielić się nim. Poniższa sałatka jest bardzo szybka do przygotowania, a na pewno posmakuje fanom paluszków krabowych.  


Składniki:
1 paczka makaronu ryżowego (100 g)
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie paluszków krabowych, tzw. surimi (400 g)
2-3 ogórki konserwowe
2 łyżki jogurtu naturalnego 
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz


 Makaron ryżowy zalać zimną wodą. Po 10-15 minutach wylać wodą i zalać wrzątkiem. 
Dosłownie po niecałej minucie - makaron przepłukać i wsypać do miski*. Do makaronu dodać odcedzoną kukurydzą, pokrojone w drobną kostkę ogórki i pokrojone w plasterki surimi. Za pomocą majonezu i jogurtu - wszystkie składniki połączyć ze sobą. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Najlepiej smakuje po 1-2 godzinie, jak lekko się schłodzi.


*rada: jeżeli nie lubicie jeść długiego makaronu to możecie pokroić go na krótsze kawałki

Drukuj przepis