środa, 25 lutego 2015

Piersi kurczaka z brokułami


Świetny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli kawałki piersi kurczaka z brokułami. Poniższe danie idealnie pasuje do ryżu jak i makaronu. Zasmakuje fanom mięsa drobiowego jak i brokuła. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować z piersi kurczaka to zachęcam wypróbować moje inne przepisy na wykorzystanie mięsa drobiowego (klik). 



Składniki na 4 porcje:
1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g)
1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g)
1 cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
papryka słodka
1 łyżka mąki pszennej


Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Do mięsa wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać wodę i ugotować różyczki brokuła (musi być al dente). Ugotowane brokuły przecedzić przez sito, przelać zimną wodą i pokroić na jeszcze mniejsze części. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać pokrojone mięso. Całość ze sobą przesmażyć. Gdy mięso się zetnie wlać 1,5-2 szklanki wody. Całość dusić na średnim ogniu. Sos musi lekko wyparować. Pod sam koniec dodać różyczki brokuła. Dusić tak długo, aż brokuł będzie miękki. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli lubicie gęstsze sosy - można go zaciągnąć (w 1/3 szklance zimnej wody rozrobić 1 łyżkę mąki; przygotowaną mieszaninę wlać do sosu, wymieszać i kilka minut gotować). 



Drukuj przepis