niedziela, 8 lutego 2015

Udka w cytrynach


Rewelacyjny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - cytrynowe udka kurczaka. Poniższe danie przygotujecie w niecałą godzinę. Podczas pieczenia poczujecie niesamowity aromat przypraw i cytryny.  Zapiekane udka są świetnie do odgrzewania, a także sprawdzą się na imprezę wśród grona znajomych. Jeżeli lubicie orientalne smaki to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.    



Składniki na 3-4 porcje:
co najmniej 0,6 kg udek bez kości i skóry
1 czerwona cebula
1 cytryna
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz 
cynamon
imbir suszony
bazylia suszona
1 goździk


Udka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek wraz z przyprawami. Przygotowaną zalewą polać udka z kurczaka. Mięso odstawić na niecałą godzinę, aby mogło przejść przyprawami. 


Na rozgrzanej patelni (nie musicie dolewać tłuszczu, bo w marynacie jest już oliwa z oliwek) przesmażyć udka z kurczaka. 


Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i sparzoną, pokrojoną w półplasterki cytrynę. Całość zapiekać (bez przykrycia) przez około 30-40 minut w 195°C. Mięso musi delikatnie się przypiec. 

Udka przed pieczeniem
Udka po pieczeniu

Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta"

Drukuj przepis