sobota, 21 lutego 2015

Zupa warzywna z pulpecikami i serkiem topionym


Zupa idealna na chłodne i zimowe dni, ponieważ rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Oczywiście poniższą zupę możecie podać, np. z makaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak. 



Składniki na 6 porcji:
2 litry wody
0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki
1 duża marchewka
1 pietruszka (korzeń jak i pęczek)
1 łodyga selera naciowego
1 biała część pora
100 g pieczarek
300 g serka topionego śmietankowego
sól, pieprz
ewentualnie 1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików


Warzywa umyć i obrać. Korzeń pietruszki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 2 l wody, dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) i gotować pod przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone mięso przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać 1 łyżkę bułki tartej. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Za pomocą dłoni formować małe mięsne kulki. Każdy pulpecik obtoczyć w mące. Przygotowane pulpeciki włożyć do wywaru warzywnego i gotować na średnim ogniu. Gdy mięso zmieni kolor (ugotuje się w wywarze), dodać przesmażone pieczarki, pokrojoną nać pietruszki i serek topiony. Wszystko ze sobą wymieszać (serek musi rozpuścić się w zupie). Gotować jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Całość posmakować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.  

Do garnka wlać wodę i dodać marchewkę, pietruszkę, seler i por

Pieczarki przesmażyć na suchej patelni

Z przyprawionego mięsa mielone uformować małe kulki

Mięso dodać do wywaru warzywnego

Na sam koniec dodać serki topione i posiekaną zieloną pietruszkę


Drukuj przepis