niedziela, 15 lutego 2015

Blok czekoladowy


Przysmak dzieciństwa - domowy blok czekoladowy nadziany herbatnikami, rodzynkami i daktylami.  Bardzo sycący, więc na pewno nie będziecie w stanie zjeść kilka kawałków na raz (chyba, że jesteście mega łasuchami;)). Przekąska na słodko, która jest prosta i szybka do przygotowania. Niestety mleka w proszku nie można zastąpić zwykłym mlekiem!



Składniki na małą keksówkę:
400 g mleka w proszku (niebieskiego)
250 g masła (standardowa kostka waży tylko 200 g!)
1 szklanka cukru brązowego (lub zwykłego)
100 g herbatników
opcjonalnie łyżka czekoladowej posypki
garść suszonych daktyli
garść rodzynek 


Do rondelka dodać masło i rozpuścić je. Następnie wlać wodę, dodać kakao i wsypać cukier. Rondelek zdjąć z ognia, a wszystkie składniki muszą rozpuścić się w maśle. Przygotowaną masę lekko schłodzić. W międzyczasie herbatniki połamać na mniejsze kawałki. 



Do miski wsypać herbatniki, posypkę, dodać rodzynki, daktyle (można je drobniej pokroić) i mleko w proszku. Na sam koniec dodać przestudzoną masę z rondelka. Za pomocą łyżki i dłoni całą masę połączyć ze sobą. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Przygotowaną masę włożyć do formy i mocno docisnąć (aby w masie nie powstały bąbelki powietrza). Blok czekoladowy włożyć do lodówki i podawać dopiero wtedy, gdy stwardnieje. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki.



Drukuj przepis