niedziela, 1 lutego 2015

Makowe bułki


Miękkie, lekko słodkie i bardzo puszyste bułki z makiem. Idealne na niedzielne śniadanie. Bułki zachowują świeżość przez 2 dni. Jest to jeden z lepszych przepisów na domowe wypieki. Jeżeli macie chęci i czas przygotować domowe bułki to skorzystajcie z poniższego przepisu, bo naprawdę warto :)




Składniki na 12 sztuk:
0,5 kg mąki pszennej tortowej
275 ml letniej wody
2 łyżki mleka w proszku (niebieskiego)
2 łyżki masła
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
3 łyżki zwykłego cukru
3 łyżki maku
jajko
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki soli



Mąkę przesiać, następnie dodać do niej suche drożdże i 1/2 łyżeczki soli. Składniki ze sobą wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i za pomocą dłoni rozetrzeć je z pozostałymi składnikami.



Na sam koniec wsypać mak, cukier, mleko w proszku i dodać letnią wodę. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut. Masa musi być plastyczna i nie może kleić się do blatu. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dosypać odrobinę mąki. 


 Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to podzielić ją na 2 części. Każda część wyrobić na podłużny wałek i pokroić na 6 części.


 Wyrobić kulki, które ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Przygotowane bułeczki wstawić do nagrzanego pieca i piec około 15 minut w 195ºC.



Pomysł na przepis ze strony mojewypieki.com

Drukuj przepis