sobota, 21 listopada 2015

Pączki z masą krówkową


Domowe pączki nadziane masą krówkową - pycha!  Miękkie, pulchne i bardzo słodkie.
Zdaje sobie sprawę, że poniższe pączki to bomby kaloryczne, ale warto od czasu do czasu "zaszaleć" ze słodkościami :) Pączki z poniższego przepisu najlepiej smakują w dniu smażenia. Oczywiście masę krówkową możecie zastąpić konfiturą śliwkową, dżemem jak i kremem czekoladowym. 


Składniki na 6-8 pączków:
2 szklanki mąki pszennej tortowej (wagowo 250 g)
2 żółtka + 1 całe jajko
100 ml mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżka wódki/spirytusu
2 łyżki masła/margaryny
3 łyżeczki zwykłego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
masa krówkowa
olej do smażenia



Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, dodać żółtka, masło/margarynę, cukier wanilinowy i wódkę. Następnie wlać podrośnięty rozczyn. Całość wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podrośnięcia). Gdy ciasto podwoi swoją objętość to podzielić je na 6-8 części. Z każdego kawałka ciasto uformować płaski placek. Dodać 1 łyżeczkę masy krówkowej. Zlepić rogi pączków. Łączeniami układać do dołu. Paczki ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Do garnka wlać olej, rozgrzać go. Pączki smażyć partiami (na średnim ogniu). Usmażone pączki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 





Jak przygotować idealne pączki?
- ciasto z poniższego przepisu jest dosyć rzadkie; podczas wyrabiania/formowania pączków możecie podsypać odrobiną mąki (podkreślam - odrobiną!),
- zbyt duża ilość mąki spowoduje, że pączki będą twarde i niesmaczne,
- pączki należy bardzo dobrze zlepić, aby nadzienie nie uciekło podczas smażenia,
- pączki najlepiej smażyć na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju.




Przepis na pączki ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis