czwartek, 12 listopada 2015

Flaki z boczniaków


Flaki z boczniaków to pomysł na szybki obiad. Wegetariański, wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. 



Składniki na porcję dla 2 osób:
0,5 l wywaru warzywnego (ewent. rosołu)
250 g boczniaków
2 marchewki
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
lubczyk
olej


Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w dosyć cienkie paseczki. Cebule obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem, a gdy lekko się zeszklą to dodać marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy marchewka zmieni kolor to dodać boczniaki. Całość przesmażyć. Gdy boczniaki wyraźnie się skurczą to do garnka wlać wywar i dodać 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. Gotować tak długo (na małym ogniu), aż większość wywaru "wyparuje". 


Drukuj przepis