Sernik z czekoladą toblerone to ciasta na zimno, które zachwyci Was swoim smakiem jak i konsystencją. Lekko mazisty, ale pomimo tego sernik idealnie się kroi. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Po raz pierwszy tym sernikiem poczęstowała mnie koleżanka z pracy (pozdrowienia dla Ciebie Edyta :)! i wiedziałam, że kiedyś muszę go przygotować.
Składniki na tortownicę o wymiarach 18 cm:
spód*
125 g ciasteczek czekoladowych
50 g ciasteczek owsianych
80 g roztopionego masła
masa
0,5 kg mascarpone
125 g ciasteczek czekoladowych
50 g ciasteczek owsianych
80 g roztopionego masła
masa
0,5 kg mascarpone
2 opakowania czekolady toblerone (mlecznej; 200 g)
1/2 szklanki śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
1/2 szklanki śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
do dekoracji
cukrowe perełki
kilka kostek czekolady
*na spód najlepiej wykorzystać 1 i 1/4 szklanki zmielonych ciasteczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz