niedziela, 1 listopada 2015

Sernik z toblerone (bez pieczenia)


Sernik z czekoladą toblerone to ciasta na zimno, które zachwyci Was swoim smakiem jak i konsystencją. Lekko mazisty, ale pomimo tego sernik idealnie się kroi. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Po raz pierwszy tym sernikiem poczęstowała mnie koleżanka z pracy (pozdrowienia dla Ciebie Edyta :)! i wiedziałam, że kiedyś muszę go przygotować.


Składniki na tortownicę o wymiarach 18 cm:

spód*
125 g ciasteczek czekoladowych
50 g ciasteczek owsianych
80 g roztopionego masła

masa
0,5 kg mascarpone
2 opakowania czekolady toblerone (mlecznej; 200 g)
1/2 szklanki śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny 
1/3 szklanki wrzącej wody

do dekoracji
cukrowe perełki
kilka kostek czekolady



Na samym początku przygotować spód: ciasteczka zblendować na gładką masę. Następnie dodać do nich roztopione masło. Całość wymieszać i przygotowaną masę przełożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Następnie przygotować masę czekoladową: toblerone pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem (np. za pomocą miksera). Następnie wlać śmietanę i roztopioną czekoladę. Na sam koniec wlać żelatynę i wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wylać na spód ciasteczkowy. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić cukrowymi perełkami i kawałkami czekolady. 







*na spód najlepiej wykorzystać 1 i 1/4 szklanki zmielonych ciasteczek

Drukuj przepis