sobota, 31 października 2015

Pasztet z boczniakami i kaszą jaglaną



Kolejny pomysł na wegetariański dodatek na kanapki - pasztet z boczniakami, marchewką, pietruszką i cebulą na bazie kaszy jaglanej. Prosty i w miarę szybki do przygotowania. Pasztet na bazie kaszy jaglanej jest lekko wilgotny i miękki. Nie wymaga użycia maszynki do mielenia (wystarczy sam blender). Na początku sceptycznie podeszłam do tego przepisu, bo jednak pasztet kojarzy mi się z mięsem :) Jeżeli dbacie o formę lub jesteście wegetarianami to upieczcie poniższy pasztet. Nie zawiedziecie się :)



Składniki na 1 keksówkę:
200 g suchej kaszy jaglanej
250 g boczniaków
2 małe cebule
3 małe marchewki
1 pietruszka (korzeń)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 jajko
pieprz pikantny
suszony koperek
gałka muszkatołowa
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól



Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem pasztetu- ugotować kaszę jaglaną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Kaszę przełożyć do miski i ostudzić. Marchew i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Boczniaki pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać boczniaki. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy grzyby zmniejszą swą objętość to dodać startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony czosnek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć tak długo, aż warzywa będą miękkie. Warzywa z patelni ostudzić. Następnie dodać je do kaszy. Za pomocą blendera całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec wbić jajko i dodać przyprawy (gałkę, suszony koperek, sól, pieprz). Wszystko wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Przygotowaną masę przełożyć do formy keksowej, np. aluminiowej. Piec około 45-60 minut w 180ºC . Pasztet powinien się z wierzchu zarumienić. 






Drukuj przepis