niedziela, 25 października 2015

Deser niebo


Deser, który skradł moje serce. Proste połączenie składników, a jakie efektowne :) Deser niebo to połączenie galaretki o smaku wieloowocowym i bitej śmietany. Niebo w gębie :) Oczywiście do deseru możecie dodać jakieś owoce, np. winogrono lub borówki. 




Składniki na porcję dla 4 osób:
1 galaretka niebieska (wieloowocowa)
250 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
do dekoracji: cukrowe perełki



Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce.  W międzyczasie żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie powoli tężeć to  za pomocą miksera - ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać żelatynę. Śmietanę wstawić na chwilę do lodówki. Do szklanek/pucharków nakładać lekko tężejącą galaretkę i śmietanę. Przygotowane desery wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrowymi perełkami.  


Rada:
- aby uzyskać efekt chmurki to śmietanę należy nakładać na ścianki szklanek/pucharków.  
 

Drukuj przepis