wtorek, 6 października 2015

Sałatka - szpinak i buraczki w sosie musztardowo-miodowym


Buraczki – zmora dzieciństwa. Jednak z biegiem lat, człowiek tęskni za smakami, które przypominają mu dziecięce lata. Ostatnio przygotowałam sałatkę ze szpinakiem i ugotowanych buraczków. Całość posypałam pokruszonym serem pleśniowym (kozim) i polałam sosem musztardowo-miodowym. 



Składniki na 2 porcje:
2 garście świeżego szpinaku
4 średniej wielkości buraki
100 g sera koziego (pleśniowego)
sól, pieprz

sos
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardowy francuskiej
1 łyżeczka miodu


Buraki umyć, odciąć końcówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (aż buraki będą miękkie). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki. Szpinak umyć, osuszyć. Na brzegu talerza ułożyć szpinak. Następnie pokrojone plasterki buraka. Ser kozi pokruszyć. Wierzch sałatki posypać serem, delikatnie posypać solą oraz pieprzem. Przed podaniem, sałatkę polać sosem (składniki na sos wymieszać ze sobą). Sałatkę najlepiej przygotować na płaskich talerzach (1 talerz= 1 porcja). 



Drukuj przepis