piątek, 30 października 2015

Sałatka z surowym kalafiorem i jajkami


Już jakiś czas temu przygotowałam sałatkę z surowego kalafiora (przepis tutaj). Dzisiaj miałam ochotę na coś szybkiego, a zarazem delikatnego w smaku. Poniższa sałatka to połączenie kalafiora, jajek i koperku - idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Warto dodać, że dzięki majonezowi kalafior lekko namięknie. 



Składniki na porcję dla 2 osób:
1 mały kalafior
4 duże jajka ugotowane na twardo
posiekany koperek
sól, pieprz
3-4 łyżki majonezu



Kalafiora umyć, odciąć stwardniałe części, a różyczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka również zetrzeć na tarce. Do miski dodać kalafiora, jajka i posiekany koperek. Za pomocą majonezu wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem i całość wymieszać. Przygotowaną sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki. 


Drukuj przepis