wtorek, 13 października 2015

Twarogowe pączki

 

Mini pączki bez nadzienia – łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Twarogowe pączki są miękkie, pulchne i rozpływają się w ustach. Przypadną do smaku dzieciom jak i osobom, które uwielbiają smażone przekąski na słodko. Pączusie przed podaniem posypcie cukrem pudrem :)


Składniki na 1 duży talerz (dla 2-3 osób):
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki zwykłego cukru
2,5 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
  

Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wbić jajka, dodać pokruszony twaróg, śmietanę i wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Powstanie gęsta i dosyć lepka masa. Przełożyć ją na posypany mąką blat. Wyrobić ciasto, lekko podsypując mąką. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na 1,5 cm grubości. Za pomocą kieliszka wyciąć kółka. Olej przelać do wysokiego garnuszka i gdy będzie gorący to partiami wkładać kawałki ciasta. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Pączusie bardzo szybko uzyskują złoty kolor, dlatego podczas smażenia należy ich pilnować. Upieczone pączusie przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

















*jeśli nie macie ekstraktu waniliowego to zastąpcie go dodatkową łyżeczką cukru waniliowego

Drukuj przepis