niedziela, 11 października 2015

Drobiowa wędlina


Jedna z lepszych domowych wędlin… bez wspomagaczy, dziwnych dodatków czy e-składników. Drobiowa wędlina przygotowana w poniższy sposób będzie soczysta, lekko czosnkowa i naprawdę pyszna w smaku. Jeżeli lubicie domowe wyroby to wędlina z drobiu skradnie wasze serca, a dzięki żelatynie utworzy się aromatyczna galaretka :)



Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg)
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
papryka słodka
papryka ostra
sól, pieprz


Piersi umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Filety nadziać plasterkami czosnku. Następnie w miejscu złączenia posypać żelatyną. Filety z kurczaka połączyć ze sobą, polać oliwą z oliwek i trzykrotnie owinąć folią aluminiową. Za pomocą dłoni uformować wałek. Przygotowane piersi z kurczaka wstawić na kilka godzin do lodówki (aby mięso „przeszło” przyprawami). Piekarnik rozgrzać do 195°C. Piersi w folii przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody (aby przykryła dno) i piec 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a mięso pozostawić w środku. Trzymać tak długo, aż piekarnik ostygnie. Przygotowaną wędlinę kroić po ostudzeniu. 




Drukuj przepis