środa, 14 października 2015

Bułeczki dyniowe


Jeżeli przygotowaliście purée z dyni i nie wiecie do czego je wykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde.


Składniki:
550 g mąki pszennej tortowej 
200 g puree z dyni
1 szklanka mleka (250 ml)
25 g świeżych drożdży
1 jajko
biały sezam
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki soli


Świeże drożdże zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie mąkę przesypać do miski. Dodać przyprawy. Resztę mleka i podrośnięty zaczyn z drożdży. Całość połączyć ze sobą. Pod koniec wbić żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania bułeczek) i dodać purée z dyni. Ugnieść jednolitą, gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 195°C . Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut (bułki powinny lekko się zarumienić). 






Jak przygotować dyniowe purée?
Dynię pociąć na mniejsze kawałki, wyjąć pestki, ewentualnie miąższ lekko skropić oliwą z oliwek. Pociętą dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (dynia musi być miękka). Po przestudzeniu obrać ze skórki i zmiksować. Przechowywać kilka dni w lodówce lub przełożyć do woreczków i zamrozić. 



Drukuj przepis