czwartek, 8 października 2015

Mięso drobiowe z cukinią i pomidorkami koktajlowymi


Świetny pomysł na przygotowanie błyskawicznego obiadu - mięso z udek kurczaka usmażone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Pycha :) Poniższe danie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Jestem pewna, że przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie danie. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry)
1 średniej wielkości cukinia
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
papryka słodka
zioła do drobiu
odrobina oliwy z oliwek


Udka pozbawione kości, chrząstek i skóry pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami do drobiu. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pociąć na półplasterki. Pomidorki umyć i ewentualnie przekroić na pół. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć mięso. Gdy kawałki mięsa drobiowego będą już prawie usmażone to dodać cukinię. Całość przemieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie miękka to dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć jeszcze chwilę. Całość ewentualnie posmakować i doprawić do smaku. Od razu podawać. 



Drukuj przepis