piątek, 9 października 2015

Jajka zapiekane w pomidorach

 

Świetny pomysł na weekendowe śniadanie dla dwojga – jajka zapiekane w pomidorach. Uwielbiam rozpływające się żółtka, więc poniższe danie bardzo przypadło mi do smaku. Warto dodać, że po upieczeniu łatwo zdjąć skórkę z pomidorów. 



Składniki na 2 porcje:
2 duże pomidory
2 jajka
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji


Pomidory umyć, osuszyć i odciąć kapelusze. Delikatnie za pomocą noża i łyżeczki wyjąć miąższ (uwaga – nie można uszkodzić spodów pomidorów!). Wydrążone pomidory przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajka. Oprószyć przyprawami. Pomidory zapiekać w 180°C tak długo, aż białka się zetną (około 20 minut).  Przed podaniem ozdobić kapeluszami z pomidorów i listkami świeżej bazylii.




Drukuj przepis