piątek, 2 października 2015

Muffinki ze śliwkami


 Miękkie i puszyste - muffinki ze śliwkami. Naprawdę jest to jeden z lepszych przepisów na domowe babeczki :) Kwaśne śliwki świetnie podkręcają smak słodkich muffinek. Wypróbujcie poniższy przepis - nie zawiedziecie się!  



Składniki  na 17 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zwykłego cukru (lub brązowego)
1/2 szklanki oleju
240 g śmietany 18%
60 g mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka sztuk śliwek węgierek


Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek i sodę. Suche składniki połączyć ze sobą. Następnie powoli wlać olej, mleko, dodać śmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut w 180°C . Upieczone muffinki przełożyć na kratkę i ostudzić. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem. 




Drukuj przepis