sobota, 10 października 2015

Robaki - deser na Halloween


Już za 3 tygodnie - Halloween, dlatego też postanowiłam przygotować "straszny" deser, który będzie idealną słodką przekąską na 31 października. Zachwyci dzieci jak i dorosłych. Przygotujecie go z łatwo dostępnym składników, ale niestety galaretkowe robaki są nieco czasochłonne w przyrządzeniu. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
1 galaretka o smaku wiśniowym
1 szklanka wrzącej wody
125 g kruchych ciasteczek czekoladowych
opakowanie słomek


Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić. Słomki związać ze sobą. Końcówki słomek (tylko z jednej strony!) skleić np. za pomocą taśmy, aby galaretka nie wypłynęła. Słomki przełożyć do wysokiej szklanki i zalać przestudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, słomki pojedynczo przekładać do letniej wody. Po chwili wycisnąć robaki i od razu osuszyć je ręcznikiem papierowym. Przygotowane galaretkowe robaki ułożyć na talerzu (najlepiej, aby się nie stykały). Ciasteczka pokruszyć za pomocą blendera. Do szklanek wsypać zblendowane ciasteczka, a następnie ułożyć robaki z galaretek. 




Drukuj przepis