czwartek, 19 listopada 2015

Bułki pszenno-orkiszowe


Bułki pszenno-orkiszowe - jest to jeden z lepszych przepisów na domowe pieczywo. Lekko chrupiące, z miękkim środkiem. Pycha :) Poniższe bułki są naprawdę smaczne. Ponadto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis. 




Składniki na 9 bułek:
250 g mąki pszennej tortowej
250 g mąki orkiszowej
25 g świeżych drożdży
300 ml wody
1 łyżka margaryny
1 łyżka zwykłego cukru
1 łyżka miodu
sól

do posmarowania
1 białko + odrobina mleka

do dekoracji
jasny sezam
mak 



Przygotować rozczyn: 50 ml wody lekko podgrzać, następnie dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko ze sobą wymieszać i odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, roztopioną (ostudzoną) margarynę i miód. Do podrośniętego rozczynu wlać pozostałą wodę i całość przelać do miski z mąką. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Następnie z ciasta uformować wałek i wyciąć 9 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę (łączeniem układać do dołu). Ponownie przykryć ręcznikiem do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec około 15-17 minut w 195ºC (bułki powinny się zarumienić). Studzić na kratce. 






Pomysł na przepis ze strony Moje Wypieki

Drukuj przepis