Drożdżowy warkocz z kremem czekoladowym to ciasto, które świetnie się prezentuję i jest bardzo smaczne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy czekoladowe, więc poniższy wypiek bardzo przypadł mi do gustu :) Drożdżowy warkocz najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Jeżeli chcecie, aby dłużej zachowało świeżość to ciasto drożdżowe należy kroić na bieżąco.
Składniki na 1 duży warkocz:
2 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka letniego mleka
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka zwykłego cukru
1 jajko
szczypta soli
1 mały słoik kremu czekoladowego
Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i 3/4 roztrzepanego jajka (pozostała część będzie potrzebna do posmarowania wierzchu surowego ciasta). Ręcznie lub za pomocą miksera ciasto wyrobić na gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować go z jednej strony kremem czekoladowym. Na sam koniec ciasto zawinąć (od najdłuższego boku), przeciąć na pół (ale 1 koniec nie może być przecięty!) i uformować warkocz. Przygotowane ciasto odstawić na 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem całość posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem. Piec około 30-40 minut w 180ºC. Po upieczeniu przestudzić. Przed podaniem pokroić w zgrabne kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz