poniedziałek, 18 maja 2015

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką


Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.  



 Składniki na 2 małe keksówki (lub formę 20 x 20):
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
50 g cukru + 3 łyżki
2 jajka
szczypta soli
4-5 gałązek rabarbaru
kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki zwykłego cukru
4 łyżki mąki pszennej


Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i wbić jajka. Za pomocą miksera/bądź dłoni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią lub ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia.  W międzyczasie rabarbar obrać, umyć i pokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka minut na średnim ogniu. Gdy rabarbar będzie lekko miękki - garnek zdjąć z ognia. Przestudzić. Gdy ciasto podwoi masę to wyjąć je i przełożyć na blachę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Następnie ułożyć lekko ugotowany rabarbar. Całość pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Na sam koniec posypać kruszonką (masło, cukier i mąkę połączyć ze sobą i za pomocą dłoni wyrobić małe kawałki ciasta). Piec w 180ºC przez 30-35 minut. Ciasto musi wyraźnie się zarumienić.

Wyrabianie ciasta 
Gotowanie rabarbaru
Ciasto przed pieczeniem

Drukuj przepis