czwartek, 28 maja 2015

Pianka truskawkowa (na śmietanie kremówce)


Pomysł na szybki i bardzo smaczny deser - pianka truskawkowa na bazie śmietany kremówki ♥ Poniższy deser jest łatwy do przygotowania i sycący. Prawie rok temu pokazałam Wam przepis na piankę z użyciem jogurtu naturalnego i galaretki (klik), a dzisiaj postanowiłam przygotować deser na bazie śmietany kremówki i zmiksowanych truskawek.   



Składniki na 4 porcje:
1 małe opakowanie śmietany 30% (250 g)
0,5 kg truskawek (waga z szypułkami)
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody
4 łyżeczki żelatyny
do dekoracji:
kolorowa posypka cukrowa
bita śmietana
kilka sztuk truskawek


Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wody. Odstawić do ostygnięcia, W międzyczasie truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze części. Truskawki wsypać do blendera (kilka sztuk odłożyć na bok i pozostawić do dekoracji), dodać cukier puder i całość zblendować. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Do musu truskawkowego wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość za pomocą łyżki wymieszać. Do ubitej śmietany powoli wlewać mus truskawkowy z żelatyną. Całość połączyć ze sobą,  najlepiej mieszać na najniższych obrotach miksera. Przygotowaną piankę przelać do pucharków. Umieścić w lodówce na kilka godzin. Gdy pianka stężeje można podawać. Udekorować śmietaną i cukrową posypką przed samym podaniem. 




Drukuj przepis