sobota, 16 maja 2015

Krem z batatów


Słodki, sycący i gęsty krem z batatów. Perfekcyjnie smakuje z drobnym makaronem jak i grzankami. Przypadnie do gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię.



Składniki na 4 porcje:
3 średniej wielkości bataty
1 l rosołu (lub wywaru warzywnego)
1 cebula
sól, pieprz
papryka ostra
ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy
olej


Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki). Do wysokie garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z batatami. Gdy warzywa lekko zmiękną to zalać je wywarem/rosołem i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotować na średnim ogniu (około 30 minut). Gdy warzywa będą miękkie to zupę przestudzić. Za pomocą blendera zmiksować ją. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać gorącą z domowymi grzankami lub makaronem oraz ewentualnie kleksem gęstej śmietany.





Drukuj przepis