niedziela, 3 maja 2015

Francuskie poduszeczki z jabłkami


Francuskie poduszeczki z jabłkiem to pomysł na szybką, niedrogą i bardzo smaczną przekąskę na słodko. Przed pieczeniem ciasto francuskie nacięłam, aby uzyskać ciekawy wzór. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem ciasta francuskiego to zachęcam Was do przygotowania serduszek z nutellą i malinami lub ciastek nadzianych twarogiem i gruszką.



Składniki dla 3-4 osób:
1 płat ciasta francuskiego
1 łyżka brązowego cukru
1 jajko
1-2 jabłka
cynamon
cukier puder do posypania



Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w bardzo drobną kostkę. Następnie wsypać do nich cukier brązowy oraz cynamon. Całość ze sobą wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować i ponacinać (ja z jednego płata ciasta wycięłam kilkanaście kwadracików). Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie na jednym kawałku nałożyć 1 łyżkę jabłek, a drugi płat ciasta naciąć nożem i za jego pomocą zakryć owoce. Za pomocą dłoni wszystkie boki mocno zlepić ze sobą. Na sam koniec wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-17 minut w 210ºC. Ciasteczka muszą uzyskać złoty kolor. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.




Drukuj przepis