Gdy tylko pojawią się pierwsze polskie truskawki to od razu przygotowuje makaron w sosie truskawkowym. Danie idealne dla osób zabieganych jak i wegetarian. Do poniższego przepisu możecie użyć makaronu typu rurki, świderek jak i spaghetti :) Jeżeli chcecie bardziej sycący obiad to przygotujcie makaron z twarogiem i sosem truskawkowym (przepis tutaj).
Składniki na 2 porcje:
0,5 kg truskawek (z szypułkami)
makaron, np. serduszka, świderki
cukier zwykły do smaku
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Następnie przełożyć na durszlak i przepłukać zimną wodą. Truskawki umyć, pozbawić szypułek (kilka sztuk odłożyć do dekoracji) i wsypać do blendera. Na sam koniec truskawki posypać zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym. Całość zmiksować. Makaron przełożyć na talerze, polać go sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Prawda, że danie szybkie i banalne do przygotowania? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz