sobota, 30 maja 2015

Piersi z kurczaka zapiekane z młodą kapustą


Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam to danie na blogu Kasi Cukier wiedziałam, że na pewno spróbuje przygotować podobną zapiekankę. W smaku jest rewelacyjna - przełamanie słodkiej kapusty i lekko pikantnych piersi z kurczaka… ponadto prawie całe danie jest zapiekane w piekarniku, więc idealne dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków. Poniższa zapiekanka jest również świetna do odgrzewania. Podczas zapiekania kapusty wytworzy się dość duża ilość wody, więc nie musicie się bać, że danie wyjdzie za suche. 




Składniki na 4 porcje:
1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg)
połowa główki młodej kapusty
200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej
świeży koperek (wg uznania)
100 g wędzonego boczku
100 g startego żółtego sera
1 cebula
1 łyżka ketchupu
4-5 łyżeczek majonezu
sól, pieprz
papryka ostra
odrobina masła
olej do przesmażenia cebuli



Kapustę pozbawić wierzchnich liści, umyć i przekroić na 2 części. Jedną z nich pokroić na mniejszą część. Drugą połowę możecie wykorzystać do innego dania. Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem. Następnie wsypać pokrojoną kapustę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dno patelni wlać odrobinę oleju i gdy będzie gorący - cebulę przesmażyć na lekko złoty kolor. Boczek pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą z nich pokroić na 2 części (łącznie muszą być 4 kawałki). Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC. Jeżeli podczas pieczenia zauważycie, że wierzch zapiekanki już się zarumienił - to naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką.  





Drukuj przepis