piątek, 1 maja 2015

Ciasteczka maślane


Domowe ciasteczka maślane z cukrową posypką są naprawdę pyszne. Lekko kruche, a zarazem maślane w smaku. Wbrew pozorom przygotujecie je w niecałe 30 minut i z łatwo dostępnych składników. Oczywiście ekstrakt waniliowy możecie pominąć bądź zastąpić go podwójną ilością cukru waniliowego. 



Składniki na 30 małych ciasteczek:
1/4 kostki miękkiego masła (50 g)
1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
brązowy cukier do obtaczania


Do miski wsypać mąkę, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać (ciasto nie może się kruszyć). Ciasto podzielić na części i z każdej z niej uformować wałek. Następnie za pomocą dłoni każdy wałek podzielić na 15 części. Na sam koniec za pomocą dłoni wyrobić kulki, które należy spłaszczyć i z jednej strony obtoczyć w brązowym cukrze. Przygotowane ciasteczka umieścić w formie do pieczenia, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej zachować niewielkie odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka lekko się rozpłaszczą. Piec około 15 minut w 190ºC. Upieczone ciasteczka powinny mieć złoty kolor. Podawać przestudzone. 




Drukuj przepis